သတၱဝါအေပါင္း စိတ္ခ်မ္းသာ၊ ကိုယ္က်န္းမာၾကပါေစေၾကာင္း ဆုေတာင္း ေမတၱာပို႔သပါတယ္.........

Monday, July 25, 2011

ၾကီးပြါးေရးနဲ႔ စီးပြါးေရး

ဝန္ခံခ်က္။   ။ မိမိသည္ အလြန္ပင္ ဂ်ီးမ်ားသူျဖစ္ပါသည္။ 
ဂြက်က်ႏိုင္စြာျဖင့္ ရွဳေထာင့္ေပါင္းစံုမွ  ေတြးၾကည့္တတ္ပါသည္။ 
ယခုပိုစ့္သည္ ဗဟုသုတရရန္ မွ်ေဝလိုေသာေၾကာင့္ ေရးသားရျခင္းျဖစ္ပါသည္၊ 
ဟင္းခ်က္နည္းမဟုတ္၊ ေဆာင္းပါးမဟုတ္၊ ရသစာေပမဟုတ္၊ ပုဂိၢဳလ္ေရးတုိက္ခိုက္မႈမပါ၊ 
ထို႔ေၾကာင့္ စိတ္မဝင္းစားပါက ဆက္မဖတ္ပါရန္ ေတာင္းပန္အပ္ပါသည္။ 
ဖဘမွာ ပံုေလးကို တင္ထားျပီး တန္၏/မတန္၏ ေမးရာတြင္
မဆိုင္းမတြေျဖေပးတဲ့ ေမာင္ငယ္ ညီမငယ္မ်ားကို 
အထူးေက်းဇူးတင္မိပါသည္။ 
ခရစၥတလ္

အရသာ
 ထမင္းဝိုင္းမွာ ဟင္းေလးမ်ိဳး၊ အသုပ္ႏွင့္ ဟင္းခ်ိဳအျပင္ ငါးပိရည္တို႔စရာဖြယ္ဖြယ္ရာရာ။
ျမင္းခြါရြက္သုပ္ကို သံပုရာသီးညစ္ထားကာ အခ်ဥ္နဲနဲကဲတာကို ႏွစ္သက္ပါသည္။ 
ငါးပိရည္မွာ ငရုတ္သီးမႈန္႔နံ႔မေမႊးပါ၊ ငါးပိရည္နံ႔ေမႊးေမႊးေလးျဖစ္မေနပါ။ 
တို႔စရာက သခြါးတမ်ိဳးတည္း။ 
“ဟင့္ ေျပာထားျပီးသားေနာ္ ဒို႔က ဂ်ီးမ်ားတယ္၊ တေန႔မွ ေရတစ္ခါပဲ ခ်ိဳးတယ္။”

ပုဇြန္ဟင္းကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ခ်က္ပါတယ္ စားရတာ မဆိုးပါဘူး။
အရသာေကာင္းတယ္ မနံပါဘူး။
ငါးဖယ္က ေၾကာ္ထားျပီးသားကို မက်ည္းရည္နဲ႔ ခ်က္လိုက္တာ ျဖစ္ပံုရပါတယ္၊ ငါးဖယ္အသားထဲက ေအးေနတဲ့ အေငြ႔မေပ်ာက္ဘူးျဖစ္ေနတယ္၊
ငါးဖယ္ကို ေရခဲေသတၱာထဲက ခ်က္ခ်င္းထုတ္ခ်က္ျပီး ဟင္းရည္ဆူစမွာပဲ ဟင္းအိုးကို ခ်လိုက္ပံုရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းက ေမႊးမေနဘူး၊ အနံ႔ရွိေနပါတယ္။ ဆီျပန္က နဲနဲအီေနတယ္။ တခုေျပာဖို႔က်န္သြားတယ္၊ ထမင္းဆိုင္က လူလာမွ ခ်က္ျပီး ေရာင္းတာပါ၊ အခ်ိန္ေတာ့ ေပးရတယ္ ေစာင့္ေနရတယ္၊
ေတာ္ေသးတယ္ ဆိုင္ကို ေရာက္ခ်ိန္မွာ သိပ္ဆာေနခ်ိန္မဟုတ္ေသးလို႔။

ငါးခူဟင္း- ငါးဟင္းရည္ကို နဲနဲျမည္းၾကည့္တယ္ ငါးညီွနံ႔ရေနတယ္၊ ဆက္မစားျဖစ္ဘူး၊ ငါးခူကို ေၾကာ္တာနဲ႔ ငါးခူကင္(ထိုင္းေရာက္မွ ငါးခူကင္စားဖူးတာ) ဒါပဲ ၾကိဳက္ပါသည္။

ဆန္အေၾကာင္းေျပာရရင္ေတာ့ ဆန္ကေတာ့ အျမင္လွပါတယ္၊ နဲနဲမာတယ္လို႔ ခံစားရတယ္၊ အမဲသားႏွပ္ကေတာ့ စားတဲ့သူက ေကာင္းတယ္ မေကာင္းဘူးကို ကြန္မန္႔မွာ ေရးေပးမယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္။ အေနာ္နမတ္စ္နဲ႔ ေရးေပးပါ :)

ထမင္းဆိုင္နဲ႔ မဆိုင္တဲ့ ၾကက္ဥ တုတ္ထိုးေလးကို နဲနဲေျပာျပမယ္။ ထိုင္းမွာ ၾကက္ဥတုတ္ထိုးေလးေတြကို မီးေသြးေအးေအးနဲ႔ ကင္တာမ်ိဳးေရာင္းၾကပါတယ္၊ အထမ္းေလးေတြ တြန္းလွည္းေလးေတြနဲ႔။ ၾကက္ဥကို ေဖာက္ျပီး ၾကက္ဥအျပင္ အသားမႈန္႔၊ တရုတ္ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ေတြနဲ႔
ေရာသမေမႊျပီး ၾကက္ဥခြံထဲကို ေဆးထိုးအပ္ေလးနဲ႔ ျပန္ထိုးထည့္ျပီး ကင္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ေဆးထိုးအပ္က သန္႔ပါတယ္ သူတို႔ႏိုင္ငံမွာ မေျပာနဲ႔ ကိုယ့္ႏိုင္ငံမွာေတာင္ ေပါပါဘိ။ 
ထိုင္းက လမ္းေဘးေစ်းဆိုင္ေတြ သန္႔မသန္႔ ပိုးပါ မပါကို
အျမဲလိုက္စစ္ေနတယ္ အဖဲြ႕ေတြလည္းရွိတယ္ 
သိခ်င္ရင္ ပသူနမ္က လမ္းေဘးဆိုင္ေတြမွာ သတိထားၾကည့္ပါ၊ 
လိုက္စစ္ေဆးေနတာ မၾကာခဏလိုလို ေတြ႕ဖူးပါတယ္။ 
သူတို႔ႏိုင္ငံရဲ႕ စီမံခန္႔ခြဲမႈေခၚမလား၊ စနစ္က်မႈေခၚမလား၊ အဲဒါပါပဲ။
ေျပာခ်င္တာက စိတ္မပူနဲ႔ စားသာ စား။ 
လမ္းေဘးက မက်က္တက်က္ အသားကင္ေတြက လဲြရင္ 
က်န္တာေတြ သန္႔ရွင္းပါတယ္လို႔ 70%ႏႈန္းေလာက္ အာမခံပါတယ္။

ေစ်းႏႈန္း
ငါးဖယ္ဟင္း -----၁၀၀/- ဘတ္
ပုဇြန္ေဂ်ာ့ဟင္း-----၁၀၀/-ဘတ္
ငါးခူဟင္း-----၇၅/- ဘတ္
အမဲသားဟင္း-----၅၀/- ဘတ္
ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ိဳ-----၈၀/- ဘတ္
ထမင္း-----၄၀/- ဘတ္
ေရတစ္ဗူး-----၁၀/- ဘတ္
ေကာ္ဖီ(အမႈန္႔နဲေဖ်ာ္သည္)-----၉၀/- ဘတ္

ေစ်းဆိုင္အျပင္အဆင္
သပ္ရပ္ျပီး အနည္းငယ္က်ယ္ဝန္းေသာ အခန္းတြင္ ေလေအးေပးစက္တပ္ဆင္ထားကာ အလုပ္ကိစၥ စကားေျပာရင္း ထမင္းစားသင့္ေသာ ေနရာအျဖစ္လည္းေကာင္း၊ သူငယ္ခ်င္းေတြ မိသားစုေတြ ေအးေအးေဆးေဆး စားႏိုင္ေသာေနရာအျဖစ္လညး္ေကာင္း ေကာင္းမြန္ပါတယ္။
ကားပတ္ကင္အတြက္ေတာ့ အခက္အခဲ ရွိႏိုင္မယ္ထင္ပါတယ္။
ကားဂိတ္နဲ႔ သိပ္မေဝးတဲ့အတြက္ ဘက္စ္ကားသို႔မဟုတ္ တကၠစီ ဒါေလးေတြနဲ႔ဆိုရင္ေတာ့ 
သြားလာရ အေတာ္ေလး အဆင္ေျပပါတယ္။ 
အျပင္က ၾကည့္ရင္ေတာ့ ျမန္မာထမင္းဆိုင္မွန္း မသိရဘူး။ 
ဒါကလည္း အေၾကာင္းရွိပါတယ္၊ ေနာက္ေရးမယ့္ အခ်က္ထဲမွာ ထည့္ေရးေပးပါ့မယ္။

အခုေရးသြားတာေတြ အားလံုးက စားသံုးသူရဲ႕ အျမင္ပါ။ ဖဘမွာ အားလံုးက ေစ်းၾကီးတယ္လို႔ မဲေပးၾကပါတယ္။ စလံုးနဲ႔ မေလးဆိုတာ ထိုင္းနဲ႔ သိပ္မေဝးတဲ့ ႏိုင္ငံေတြပါ။ ျမန္မာအစားအစာေတြလည္း လက္လွမ္းမီ ေရာင္းႏိုင္တဲ့ ႏိုင္ငံေတြလည္း ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက ျမန္မာတို႔အတြက္ဆိုရင္ေတာ့ တန္ပါတယ္လို႔မ်ား ဆိုေလမလား။ 

ပုဇြန္ဟင္းထဲက ပုဇြန္ကုိ ေစ်းမွာ (ကုန္တိုက္မဟုတ္) ဝယ္ရင္ အခု ဟင္းပဲြထဲက အေကာင္အေရအတြက္
ေလာက္ဆိုရင္ ႏွစ္ဆယ္ဘတ္ထက္ မပိုပါ၊ ျမင္းခြါရြက္တစ္စီးကို ငါးဘတ္၊ ငါးခူ တစ္ကီလိုကို ငါးဆယ္ဘတ္ ေလးေကာင္ရပါတယ္။ ငါးခူအရြယ္က ျမန္မာျပည္ လယ္ငါးခူထက္ အနည္းငယ္ၾကီးပါတယ္။ ငါးဖယ္ တစ္ထုပ္ကို ဘတ္သံုးဆယ္၊ သံုးဆယ္သားေလာက္ရွိမယ္ထင္ပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ သံုးပင္ေလာက္ပါတာကို ငါးဘတ္ကေန ရွားတဲ့အခါ ဆယ္ဘတ္အထိေပးရတတ္ပါတယ္။ အမဲသားေတာ့ မစားလို႔ မသိပါဘူး။ ေစ်းႏႈန္းကေတာ့ တစ္ကီလို ေလးဆယ္ဝန္းက်င္ရွိမယ္ထင္တာပါပဲ။ တကယ္မသိပါဘူး။ အမဲသားဆိုင္ေရွ႕ေရာက္ရင္ ညီနံ႔မခံႏိုင္လို႔ အျမန္ေျပးမိေတာ့ ေစ်းမသိပါဘူး။ ေကာ္ဖီကေတာ ့တျခားျမန္မာဆိုင္ေတြမွာ coffee mix ထုပ္တစ္ထုပ္ကို ဆယ္ဘတ္ကေန ႏွစ္ဆယ္အထိ ေရာင္းပါတယ္။ အခုက အမႈန္႔ဆိုေတာ့ မတ္ခြက္နဲ႔ ႏွစ္ခြက္စာကို ကိုးဆယ္ယူထားတယ္။ အင္း းးးးးးးးးးးးးးးးးးးးး။

ဆိုင္ရွင္ဘက္က အျမင္ကိုေတာ့ ေနာက္အပိုင္းမွာ ဆက္ေရးပါ့မယ္။ စိတ္ဝင္စားရင္ ေနာက္အသစ္တင္ေတာ့ လာဖတ္ေပါ့ေနာ္.........

ေလးစားစြာျဖင့္
ခရစၥတလ္

5 comments:

ျမစ္က်ဳိးအင္း said...

ထိုင္ဝမ္မွာလည္း သား ငါး ပုဇြန္ ျမန္မာခ်က္ဟင္းေတြက တပြဲ၈၀ ေလာက္က်တယ္။ ဘတ္ေငြနဲ႔ ေစ်းမကြာဘူး။

ညယံ said...

ေလေအးေပးစက္နဲ ့စိတ္ေလးလက္ေအး ထိုင္စားရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေဈးကမဆိုးပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း၊ ငါးဖယ္ နဲ ့ ပုဇြန္ကေတာ့ ေဈးနည္းနည္း မ်ားေနတယ္။
ေနာက္ပို ့စ္လည္း ေစာင့္ဖတ္ေနတယ္ေနာ္

ခရစၥတလ္ said...

ဲျမစ္က်ိဳးအင္း-ထူးထူးဆန္းဆန္း အလည္ေရာက္လာတဲ့ သန္လွ်င္သားေလးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

ညယံ-ညီမတို႔ ေစာင့္ဖတ္မယ္ဆိုလို႔ ေရးရမွာ အားရွိပါရဲ႕ :)

comment မွာ ဖဘတုန္းကလို မွတ္ခ်က္ေတြ အျမန္မတက္ဘူး၊ ၾကည့္ရတာ ဖတ္ျပီး ဘာထပ္ေရးမလဲ ေစာင့္ေနၾကပံုပဲ :)

Anonymous said...

အမဲသားဟင္းကေတာ့.... သိသေလာက္ေျပာရရင္ သူတို ့ဆုိင္မွာ မီးေသြးနဲ ့ ေပါင္းတယ္လို့ သိရပါတယ္။ အေတာ္ေလး ႏူးညံ့ၿပီး အညွီနံ ့ လံုး၀ ကင္းစင္ပါတယ္။ က်ေနာ္ အမဲသား စားခဲေပမယ့္ အဲ့သည္ဆုိင္မွာ အေတာ္ေလး စားျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ပြဲကို ဘတ္ ၁၀၀ ေပမယ့္ တစ္ေယာက္ထည္းစားမယ္ ဆို ေျပာစရာ မလုိပဲ ၅၀ ဖုိး ခ်ေပးပါတယ္။ အဲ့သည္ ၅၀ ဖုိးေတာင္ ပိုလို ့ ပါဆယ္ ထုပ္ထုပ္ေပးလုိက္ရတတ္တာ မ်ားပါတယ္လုိ ့ဗ်ာ.....

ေမသိမ့္သိမ့္ ေက်ာ္ said...

ေစ်းၾကီးမၾကီးေတာ့ေျပာတတ္ဘူး။ စားလို႔ေတာ့ ေကာင္းမယ့္ပံုပဲ....း)


ခင္တဲ့